Potato and Tomato soup with garlic bread

Assalamualaikum..


Hari ini saya ingin berkongsi resepi sup yang saya olah dari resepi yang ada di internet. Resepi ini mudah disediakan terutama kepada ibu-ibu yang inginkan makanan yang ringkas dan mengenyangkan.



Bahan-bahan :

Roti perancis - 1 batang
Bawang besar - 1 atau 2 biji
Bawang putih - 2 ulas
Kentang - 3 biji
Tomato 2 biji
Tepung gandum - 2 sudu
Susu cair / susu segar - 2 cawan
Air - 3 cawan
Garam - 1 sudu kecil
Kiub pati ayam knorr - 1/2 atau 1 kiub
lada hitam - 1/2 sudu kecil
Daun selasih atau oregano
Mentega - 2 sudu



Cara penyediaan :
  1. Kupas kentang dan bawang besar. Basuh dan potong empat. 
  2. Rebuskan kentang dan bawang menggunakan 3 cawan air. Saya menggunkan periuk ajaib supaya kentang cepat empuk. Apabila kentang hampir empuk, masukkan 2 biji tomato yang telah dibasuh, garam, kiub pati ayam, lada hitam mentega, susu cair atau susu segar dan daun selasih.
  3. Dalam masa seminit, apabila kulit tomato merekah sendiri, angkat tomato dan buang kulitnya.
  4. Kecilkan api dapur dan kacau sup. Tutup api dapur apabila kentang telah benar-benar empuk. Biarkan sejuk seketika.
  5. Sementara itu, potong roti perancis mengikut ketebalan  yang disukai. Sapu mentega dan bawang putih di kedua-dua belah permukaan roti. Bakar sehingga permukaan roti kekuningan.
  6. Apabila sup sudah suam, masukkan tomato yang dikupas, dan sup ke dalam mesin pengisar. Kisar sup sehingga halus. Tuang semula sup yang telah dikisar ke dalam periuk untuk di panaskan dengan menggunakan api kecil.
  7. Hidang semasa panas.



Ini adalah foto sup dan roti disediakan istimewa untuk ibu dan bapa mertua ketika mereka datang ke rumah beberapa hari yang lalu. Alhamdulillah, mereka suka. Ada permintaan masak sup ni di rumah mertua. Suami dan anak-anak pun suka hidangan ini.



Sahabat sekalian, jom cuba..