Sarapan ala Mexico

Teks : Aida Ilyani Ali

Asslamualaikum, hampir terlupa saya hari ini nak kongsi resepi masak sarapan cepat. Baiklah, hari ini saya kongsikan resepi Tortillas. Apa itu Tortillas?
Tortillas ialah sejenis roti nipis yang berasal dari Mexico yang biasanya diperbuat daripada tepung jagung. Tortillas sangat popular di Amarika Selatan. Kalau nak dapatkan cara membuat roti ini di kaca televisyen  pun boleh tapi tak tahulah boleh tangkap ke tak sebab penyediaannya begitu cepat. Kepada rakan-rakan yang nak makan ala-ala Mexico boleh la cuba resepi ini selain ianya mudah dan cepat disediakan sebagai sarapan pagi dan bekal keluarga anda.


Bahan-bahan :
2 cawan tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu tepung penaik
3 sudu besar vegetable shortening
2/3 cawan air suam


Cara penyediaan :
  1. Campurkan tepung, garam dan tepung penaik di dalam satu mangkuk. Gaul sebati.
  2. Gaulkan vegetable shortening dengan adunan tadi.
  3. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil uli adunan dengan tangan.
  4. Tutup mangkuk adunan dengan plastic wrap. Biarkan rehat selama 15 minit.
  5. Bahagikan adunan kepada 12 bola kecil. Giling sehingga menjadi bulatan leper yang nipis.
  6. Masak menggunakan kuali tidak melekat. Balikkan roti apabila ianya mula membentuk gelembung.
  7. Masukkan apa-apa inti di tengah-tengah roti seperti membuat roti sosej. 

Nota : Inti Tortillas boleh dipelbagaikan mengikut kesukaan anda. Saya tidak menyediakan Tortillas seperti roti sosej tapi saya buat inti kari. Inti ini boleh disediakan semasa menunggu Tortillas sedia untuk diadun (15 minit).