Apam balik mudah dan lazat

Teks : Aida Ilyani Ali
Foto : Aida Ilyani Ali


Assalamualaikum pembaca setia diari masakan saya. Hari ini kita berbicara mengenai apam balik pula. Apam balik merupakan makanan yang tidak asing lagi buat masyarakat kita. Biasanya apam balik boleh diperolehi dari pasar malam, pasar tani dan peniaga bermotor. Oleh kerana anak-anak dan suami sukakan apam balik, saya terpanggil untuk membuat apam balik ini di rumah.
Pencarian resepi mudah dan lazat berakhir juga apabila saya menjumpai resepi yang dipaparkan oleh blog Fiza's Cooking yang diadaptasi dari 1 buku 1 Resepi oleh Chef Hanieliza. Resepi ini juga boleh dijumpai di blog Hanieliza Cooking. Saya dah cuba. Memang mudah dan pasti jadi, in sya Allah.





Bahan-bahan :

Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 4 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan B
  • 2 cawan susu segar atau 1 cawan susu cair + 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 biji telur
Bahan C (Inti)
  • Gula halus
  • Kacang tanah kisar
  • Jagung krim dalam tin



Cara penyediaan :

  1. Gaulkan semua bahan A.
  2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
  3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
  4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
  5. Tutup pan dan biarkan adunan setengah masak.
  6. Letakkan sedikit gula halus, kacang tanah kisar dan jagung krim di atas adunan yang sedang masak. 
  7. Lipat dan hidangkan.

Nota : Bahan C (Inti) apam balik bolehlah disesuaikan dengan selera masing-masing. Chef Hanieliza menggunakan inti chocolate chip dan jagung. Fiza pula guna jagung krim dan kacang tanah. Boleh juga guna chocolate rice untuk gantikan chocolate chip. Saya dah cuba. Selamat mencuba. Semoga memberi manfaat.